Náš profil

     Naša spoločnosť prináša chlieb života pre všetkých

Asi 10.000 rokov pred našim letopočtom sa po prvý krát začal jesť chlieb ako zapečená kombinácia múky a vody. Starovekí Egypťania boli podľa legendy prví ľudia, ktorí začali piecť kvasnicový chlieb. Okolo roku 3.000 pred našim letopočtom začali za pridania prírodných kvasníc kvasiť zmes vody a múky. Odkedy je však pšenica plodinou s dostačujúcim obsahom na výrobu kvasnicového chleba, stala sa prvoradou zo všetkých vtedy rastúcich plodín a obilnín (ako napríklad ovos, ryža či jačmeň). Dokonca aj robotníci, ktorí pracovali na stavbách pyramíd v Egypte, boli platení chlebom.

Egypťania rovnako objavili a zdokonalili pece, v ktorých bolo možné upiecť naraz niekoľko bochníkov chleba. Pre bohatých bol chlieb pečený z pšeničnej múky, pre menej bohatých z jačmeňa.
V roku 150 pred našim letopočtom sa v Ríme vytvorili prvé pekárske spoločnosti. Bohatí Rimania trvali na tom aby mali exkluzívnejší a drahší biely chlieb. Rímske pekárne produkovali rôzne druhy chleba a v čase najväčšej biedy ho distribuovali zadarmo tým najchudobnejším.

V roku 1202 si prisvojilo Anglicko právo na reguláciu ceny chleba a na limitovanie ziskov pekární. Mnoho pekárov bolo stíhaných za predávanie takých bochníkov chleba, ktoré nezodpovedali stanoveným normám, napríklad váhe, ktorú určovalo miestne právo. Dôsledkom týchto „chlebových procesov“ v Anglicku v roku 1266 bolo povinnosťou každého pekára, aby si každý bochník chleba označil vlastnou značkou. Tak sa nemohlo stať aby sa nenašiel výrobca chleba s nesprávnymi parametrami. Takto sa stali pekárske značky jednými z prvých obchodných značiek vôbec.

Comments are closed.